hup-bulgaria ltd.

information technologies for the sport

Евро-2011 по зимни хвърляния - София '2011

Президентът на европейската атлетика Хансйорг Вирц лично одобри в Барселона разработката на "Ейч Ю Пи - България" ЕООД за европейското по зимни хвърляния София '2011.

Календариум '2011

Бончук Андонов - спортен фотограф No 1 в България, съвместно с "Ейч Ю Пи - България" ЕООД разработва юбилейните издания на календарите на ПФК "Славия-1913".

С пълна сила върви подготовката на Евро-2011 по зимни хвърляния - София '2011

"Ейч Ю Пи - България" ЕООД разработи базовия дизайн на рекламните материали за Евро-2011 по зимни хвърляния, което ще се проведе през месец март 2011 г. в София, на спортната база на НСА "Васил Левски".

Каварна спечели спора с Ню Йорк за домакинството на световното първенство по полумаратон през 2012 г.

"Ейч Ю Пи - България" ЕООД даде своя принос и в атлетическата новина на годината: Международната федерация по лека атлетика избра Каварна за домакин на Световното първенство по полумаратон през 2012 година Съветът на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) единодушно избра Каварна за домакин на Световното първенство по полумаратон през октомври 2012 година. Това съобщи за Агенция „Фокус” Цонко Цонев, кмет на Община Каварна. Заседанието се проведе в хотел „Хаят Риджънсън”, Киев, Украйна. По време на представянето на кандидатурата на Каварна за домакин на лекоатлетическия форум, въпросите бяха задавани от Сергей Бубка, председател на Олимпийския комитет на Украйна и вицепрезидент на Международната федерация по лека атлетика, и от сър Себастиан Кол, председател на Организационния комитет на Олимпийските игри в Лондон през 2012 година и вицепрезидент на Международната федерация по лека атлетика. На официалната вечеря, която предшестваше избора на домакин на Световното първенство по полумаратон, освен целият борд на директорите на ИААФ, присъстваше и Виталий Кличко, световен шампион по бокс, вицепрезидент на Олимпийския комитет на Украйна. Каварна беше представена с 15-минутна презентация пред ИААФ. Презентацията завърши с клип на Андрей Слабаков. За първи път български град ще бъде домакин на подобно събитие.

По време на представянето на кандидатурата в Киев българската делегация е трябвало да отговори на въпросите на Сергей Бубка - президент на Украинския олимпийски комитет и вицепрезидент на ИААФ, както и на Себастиан Коу - председател на организационния комитет на Лондон 2012 и също вицепрезидент на ИААФ. Допълнително признание за избора на Каварна е фактът, че през 2012 г. ИААФ ще празнува своята 100-годишнина. Президентът на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов показа задоволството си от спечеленото домакинство на световното по полумаратон. "България за първи път ще е домакин на събитие от такъв ранг", каза той. Кметът на черноморския град Цонко Цонев определи победата в гласуването като поредното голямо признание за Каварна. "Не знам как са се представили от Ню Йорк, но това и не ме интересува, защото ние дойдохме, за да спечелим." Предложените от ИААФ дати за провеждане на първенството са първият (6-7) или вторият уикенд (13-14) на октомври 2012 година. Българските представители са изявили предпочитание датите да са 6 и 7 октомври 2012 г. и се очаква желанието им да бъде уважено. "Ние познаваме отлично работата на БФЛА и какво може нейният президент Добромир Карамаринов. Затова имаме и пълно доверие на тези хора и ги избрахме за домакинството на световното първенство", каза президентът на ИААФ Ламин Диак. Полумаратонът е атлетическа дисциплина, в която участниците трябва да пробягат 21.0975 км. При жените световният рекорд се държи от холандката Лорна Киплагат. На 14 октомври 2007 г. родената в Кения състезателка изминава разстоянието за 66:25 мин. в Удине. Зерсенай Тадесе от Еритрея записа върховото постижение при мъжете от 58:23 мин. на 21 март 2010 г. в Лисабон.

Карамаринов: Безкрайно съм доволен от спечеленото домакинство „Безкрайно съм доволен от това доверие, което за поред път ни гласува Международната федерация по лека атлетика”, заяви президентът на Българската федерация по лека атлетика – Добромир Камарамиров, от Киев, съобщава федерацията. Както стана ясно по-рано днес Каварна спечели домакинството на Световното първенство по полумаратон, което ще се проведе през 2012-а година. „България за първи път ще е домакин на събитие от такъв ранг. Искам да изкажа своите специални благодарности към кмета на Каварна Цонко Цонев за всичко което е направил, но искам да го уверя, че Световното първенство по полумаратон ще е най-голямото нещо което е направил за Каварна”, добави Карамаринов.

Президентът на ИААФ: Знаем за професионализма, с който се работи в България, в сферата на леката атлетика „Ние познаваме отлично работата на Българската федерация по лека атлетика и какво може нейния президент Добромир Карамаринов. За това имаме и пълно доверие на тези хора и им гласуваме домакинството на Световното първенство по полумаратон през 2012 г.”, коментира президентът на Международната федерация по лека атлетика – Ламин Диак, при обявяването на решението на Съвета на ИААФ. Вечерта преди избора делегацията ни бе поканена на вечеря в президентската зала в Киев. Домакин на събитието бе Националния олимпийски комитет на Русия, начело със Сергей Бубка. На вечерята присъстваха шефът на ИААФ Ламин Диак, президентът на украинската федерация по лека атлетика Валери Борзов, двамата заместници на Бубка – боксьорът Виталий Кличко и Родион Гатаулин, известен състезател в овчарския скок от близкото минало, както и целия съвет на ИААФ в който са Сър Себастиан Коу и Алберто Хуанторена.

19-21 юли 2010 - Международен турнир по скокове във вода "NSA Diving Cup 2010"

Дианабад удиви французи и немци, които останаха шашнати от прекрасните условия в "Дианабад". Тези дни плувният комплекс стана любезен домакин на международния турнир по скокове във вода NSA DIVING CUP. Перфектната организация буквално удиви състезатели пристигнали от Германия, Полша, Литва, Румъния и Франция. "Това е най-прекрасният басейн, на който сме се състезавали", цъкаха с езици гостите. В София ги посрещна кристална вода. Поддържащ персонал, спасители и охрана се грижеха за отличното провеждане на надпреварата и спокойствието на отборите.

Състезанието бе организирано от председателя на клубът по скокове във вода към НСА и водещ български спортен журналист Георги Чобанов.

Участниците от 7 до 15 години, бяха разделени в четири категории, но децата на клуб НСА обраха отличията. Българите завършиха надпреварата с 6 медала, от които 1 златен, 2 сребърни и 3 бронзови. Призът за най-добър скачач прибра 14-годишният Боян Савов. Възпитаникът на Георги Чобанов миналия месец стана балкански шампион в дисциплината кула. За най-добър треньор беше определен олимпийският вицешампион в синхронните скокове от Атина 2004 Андреас Велс.

За озвучаването на комплекса и доброто настроение на всички се грижеше Георги Кирков - тел.: 088 7160759

Най-богатият снимков материал от състезанието, естествено, можете да намерите в сайта sportsgallery.eu

Организаторите дадоха специални вечери за гостите на чаша вино, а участниците отнесоха със себе си куп подаръци за спомен. Следващото издание на турнира ще е през 2012 г.

4 юли 2010 - Европейско първенство по планинско бягане - Сапарева баня '2010

Пореден успех за HUP-Bulgariq Ltd. е организацията и провеждането на европейското първенство по планинско бягане - Сапарева баня '2010. Разработка и предпечатна подготовка на всички рекламни материали и консумативи. Организация и реализиране на уникална за света до момента телевизионна продукция, съвместно с Интерактив медиа сървисис и АТВ Комюникейшън , базирана на 3 ПТС-а, 3 DSNG и 25 камери, с пълно покритие на трасе от 5 км. Пълна техническа и организационна координация. Изработка и администриране на официалният сайт на първенството: www.emrc2010saparevabanya.org

Медиите отразиха проявата така:

Българската атлетика получи сериозно признание от най-висока инстанция. Лично вицепрезидентът на Европейската централа Свен Арне Янсен похвали странатa ни и в частност Сапарева баня за отличната организация на Европейското първенство по планинско бягане, което ще се проведе утре. “За мен е чест да бъда тук. Бил съм много пъти в България, но това ще бъде първото ми състезание по планинско бягане. Впечатлен съм от организацията, от трасето и от Сапарева баня. Това е качеството, към което всички се стремим на такива големи състезания. Щастлив съм, че съм в България отново. Тук имам много приятели, сред които са някои от големите имена като Стефка Костадинова, Атанас Търев, Христо Марков”, заяви на пресконференцията преди Европейското първенство Хансен. Колегата му от Турция Мюнир Яраш, който е в Сапарева баня като делегат на Европейската атлетика, също се изказа положително за перфектната организация от българска страна: “От една страна е чудесно, че никой от отборите досега не се е оплакал от нищо, но от друга страна това е много лошо за следващия организатор, който е Турция. Вдигнали сте много високо летвата с тази организация, с 25-те камери и 8 км кабели. Ще бъде много трудно на следващите организатори да задържат нивото ”.

RING.BG предаде пряко Европейското първенство по планинско бягане, в неделя – 04 юли 2010 г. от Сапарева баня. Шамипонатът е най-значимата проява в леката атлетика у нас през 2010 година и събра 250 състезатели от 26 държави. Тук са най-добрите в кросовите бягания на континента, които спорят в 4 възрастови групи – мъже, жени, юноши и девойки. Прякото предаване по RING.BG започна в 9:50 ч. малко преди старта на жените. От 11:15 – отново на живо - е началото на чаканата с най-голям интерес надпревара – състезанието при мъжете, които спорят на 12,2 км. Междувременно ще бъдат показани и два 10 минутни репортажа от стартовете на юношите и девойките. За първи път в историята лекоатлетическа проява се отразява с толкова много камери и техника. ТВ покритието на европейското първенство и изработката на международния сигнал са поверени на фирмата IMS, която е партньор на RING.BG и PRO.BG в предаването на мачовете от шампионата на „А” футболна група на България. Режисьорът Иван Цаков се е ангажирал с мащабния проект да покрие телевизионно почти цялото трасе, което е уникален случай в подобни състезания, преминаващи през гористи и силно начупени като профил на трасето местности. Това става с помощта на над 20 камери, 4 специализирани камиона и още три по-малки птс-а. Коментарът е на Тодор Шабански, ко-коментатор е бившият атлет Тони Бонов. За зрителите се подготвя и специална компютърна графика, която тече по време на стартовете на екрана. Картината от трасето е разнообразявана с много интервюта с ВИП-гостите, мненията на героите на състезанията, непосредствено след финала им при Гейзера в центъра на Сапарева баня.

Сапарева баня се показа тези дни като образцова Европейска столица на планинското бягане. Такава бе оценката и на ръководството на Европейската федерация по планинско бягане и на всички гости, треньори и състезатели, които бяха съпричастни с емоциите на днешните стартове на европейското първенство по планинско бягане, информира БТА.

Стартът на последната и безспорно най-очаквана част от надпревара при мъжете даде вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Преди това той получи почетен знак от председателя на Българската федерация по леката атлетика Добромир Карамаринов за подкрепата му към спорта и специално към леката атлетика. Цветанов сам е бил състезател в средните и дългите бягания и проследи с голям интерес днешната борба на трасето в Сапарева баня.

Това е знак на признание и от името на Европейската федерация по планинско бягане, добави Карамаринов. На 12,2 км при мъжете турчинът Ахмед Арслан бе безапелационен победител пред двамата италианци Мартин Де Матеис и Марко Де Гастели. Арслан не само защити титлата си, но и за четвърти път стъпи на европейския връх.

Отборно европейски шампиони станаха бегачите на Италия, следвани от тимовете на Франция и Испания. От българите най-предно класиране, но далеч от първите, постигна Христо Стефанов, а отборът на България е 14-и.

При жените европейската титла заслужи французойката Мари Лор Дюмерг, вецешампионка е Валентина Белоти от Италия, а с бронза се окичи Елена Наговитсина ат Русия. Отборно първи е Италия, пред Франция и Русия.

Отличен резултат постигнаха българките, които заеха четвъртото място. Милка Михайлова отбеляза най-високото си класиране на европейско досега - седмо място. На 13-о се нареди Силвия Дънекова, 21-а е Ваня Колева.

При юношите европейски шампион стана Хюсеин Пак от Турция, следван от сънародника си Сабахатин Йълдаръгджъ и Жан Жоли от Белгия. Отборно първото място е за Турция, а младите българи са осми. При девойките европейската титла спечели Дениса Драгомир от Румъния, следвана от Ягмур Тархан (Турция) и Анастасия Михайлова (Русия). Турция е на първо място отборно, а отборът на България е на 14-о място.

26 юни 2010 - Международен турнир "Павел Павлов" 2010

Пет български победи (всичките при жените) и пет рекорда белязаха четвъртото издание на международния турнир по лека атлетика "Павел Павлов" с награден фонд 38 000 долара, предаде БТА.

Състезанието бе организирано от мениджъра Георги Павлов със съдействието на Еврофутбол, Виваком и БФЛА.

Ваня Стамболова извоюва победата в спринта на 200 метра с 23,55 секунди, следвана от Кимбърли Хиасинт (Канада) - 23,71 и Инна Евтимова (България) - 23,80. Много силно се представиха скачачките. Кристина Дамянова спечели на скок на дължина с 6,46 метра. Силният попътен вятър от 3,0 м/с обаче й попречи да запише лично постижение и рекорд на турнира. Тук втора остана Магдалена Христова с 6,27 метра. В сектора за троен скок Петя Дачева постигна - 14,45 метра и също рекорд на турнира. Радослава Мавродиева спечели на гюле с рекорд на турнира от 16,78 метра. Последната българска победа извоюва Венелина Венева със 185 см в скока на височина, колкото покори и Даниела Станчу от Румъния.

В най-атрактивната дисциплина - спринта на 100 метра, се наложиха съответно Ян Велеба (Чехия) и Наталия Погребняк (Украйна). Велеба финишира първи за 10,57 секунди, следван от Кампеану Гаталин (Румъния) - 10,65, Крис Дайкс (САЩ) - 10,66 и Йордан Илинов (България) - 10,67. Погребняк спечели с 11,67 секунди, пред Галина Николова (България) - 11,96 и Мария Карастамати (Гърция) - 11,97. Румънецът Мариан Опреа се наложи на троен скок със 17,31 метра, а негови подгласници са Живко Петков (България) - 16,26 и Роджър Никанор (Намибия) - 16,08. Рекорди на турнира поставиха още Султан Ал Хабаши (ОАЕ) на гюле с 20,29 метра, Пжемислав Чайковски (Полша) на диск - 61,68 метра и Лилияна Барбулеску (Румъния) - 2:02,01 минути. Тук Теодора Коларова завърши пета за 2:06,83 минути.

10 май 2010 - Световен атлетически ден в Сливен

Близо 300 състезатели от цяла България взеха участие в Световния атлетически ден, организиран от Българската федерация лека атлетика на стадион ”Хаджи Димитър” в Сливен.

В проявата взеха участие момчета и момичета, и юноши и девойки младша възраст. Те се състезаваха на 100 м, 800 м, скок на дължина и тласкане на гюле.

Победители: момчета - 100 м Добромир Георгиев (Хеброс) – 12,22 сек; 800 м – Атанас Василев (Сливен) – 2:23,05 мин; скок на дължина – Добромир Георгиев (Хеброс) – 6,11 м; гюле – Живко Петров (Атлетик Тополчане) – 11,84 м; момичета – 100 м Илиана Кънева (Сливен) – 13,15 сек; 800 м – Силвия Будьонова (Тракия 96) – 2:35,06 мин; скок на дължина – Илиана Кънева (Сливен) – 5,69 м; гюле – Илиана Боюкова (Ямбол) 12,06 м; юноши младша възраст – Огнян Банялиев ( Локо 2004 Пд) – 11,36 сек; 800 м – Николай Ненков (Орловец) – 2:01,62 мин; скок на дължина – Иван Вълков (Сливен) – 6,42 м; гюле – Ангел Дачев (Сливен) – 14,12 м; девойки младша възраст – 100 м – Карин Околие (Хаммер Тр) – 12,15 сек; 800 м – Катя Христова (Загорец) – 2:18,70 мин; скок на дължина – Ивона Сураджиева (Хеброс) – 5,31 м; гюле – Симона Караманолова (Тунджа) – 10,08 м.

Маратон - Каварна '2010 към световното първенство през 2012 г.

с говорител от световна класа - Румен Генов

Във второто издание на маратон Каварна, който е с ранг на Балкански шампионат и национално първенство, стартираха близо четири пъти повече участници от първото му издание през 2009 година. Организатори на проявата са община Каварна и БФЛА.

Кениецът Обед Кипкуруи, който се състезава за Финландия, спечели второто издание на международния маратон "Каварна", съобщава БТА. Победителят пробяга класическата дистанция от 42 195 метра за 2 часа, 16 минути и 35 секунди. Времето му е по-добро точно с 5 минути и 12 секунди в сравнение с това на триумфиралия Елиуд Кибет Кируи миналата година в първия международен маратон. Лавровият венец на победителя беше окачен от кмета на община Каварна Цонко Цонев.

Етническият финландец Симо Ванас с време 32 минути и 19 секунди пък стана победител на 10-километровата дистанция на лекоатлетическото състезание в Каварна при мъжете.

При жените победи румънката Елена Цирлан, с време 2 часа 38 минути и 41 секунди,а на дистанцията 10 км, първа финишира българката Христа Стойнева, която пробяга разстоянието за 38 минути и 36 секунди.

В трасето с дължина 10 километра участваха около 300 мъже и жени. Те стартираха заедно с лекоатлетите, които пробягаха маратонското разстояние от 42 километра и 192 метра. След тях от старта на градския площад се впуснаха и най-малките участници - децата и юношите, които пробягаха 800 метра. Победители в тази дистанция са Радосвета Симеонова (Добрич) при девойките и Галин Герчев (Нови Пазар) при юношите.

Времеизмерването беше поверено на турският екип, обслужващ маратонът в Истанбул. Това беше и генерална репетиция преди европейското първенство по планинско бягане в Сапарева на 4 юли 2010 г. Техническата екипировка е на най високото съществуващо в момента технологично световно ниво. Аналогична апаратура се ползва и по време на Ню Йорксия маратон, който е основен конкурент на Каварна за световното първенство по полумаратон през 2012 г.

Румен Генов е новата звезда в набиращият все повече международни признания екип на българска федерация лека атлетика. Очакванията, с професионализъм, компетентност и вещина, на публиката да бъде показана емоцията и шоуто в атлетиката се оправдаха. Мюнир Яраш - член на съвета на европейската атлетика и технически делегат на европейското първенство по планинско през 2010 г. у нас и президентът на българската атлетика Добромир Карамаринов поздравиха с нескрита благодарност Румен. Той ще бъде и гласът на европейското първенство в Сапарева баня '2010.

Визитка: Образование: висше-инженерно. От 1992 г. се занимава активно със спортна журналистика и спортно-туристическа анимация. В качеството си на спортен коментатор към Българско национално радио отразява на живо повече от 20 Световни първенства и около 40 Европейски шампионати, както Световни и европейски купи, международни турнири, Балкански първенства и всички видове спорт от държавни първенства и държавни купи. Говорител по време на мачовете на българския национален отбор от световната волейболна лига. Участва в редица международни семинари и конференции на тема спорт. От 2000 г. активно участва в „реализацията” на различни спортни прояви, като аниматор, говорител, ръководител на пресцентър и др. От 2004 г. има свой собствен спортен сайт: http://www.sia-dks.com.Носител на награда „Варна” за принос в журналистиката.

Държавни първенства по шорттрек - 13-14.03.2010

В "Зимния доврец" - София се проведоха последните държавни първенства по шорттрек за сезона. Това държавно първенство беше и последно в кариерата на Евгения Раданова, която "за довиждане" постави нов рекорд на България на 1000 м. Последна възможност имаха националите ни да покрият нормативи за участие в предстоящото световно първенство у нас.

Над 150 състезатели от 34 страни пристигат в София за Световното първенство по шорттрек, което ще се състои в Зимния дворец на спорта от 19 до 21 март. Шампионатът е под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов.

Феновете на този спорт ще имат изключителния шанс да аплодират на живо изявите на най-добрите бегачи на планетата от Азия, САЩ, Канада, Европа и Австралия в надпреварата за световните шампионски титли броени дни след вълнуващите олимпийски стартове във Ванкувър. Героите на сезон 2009/2010 са големите присъстващи. А София и България не са им чужди.

Само преди година Българската федерация по кънки с успех организира кръг от Световната купа по шорттрек. Доста по-назад във времето бе българската премиера на Световно първенство за мъже и жени – през 1999 г. Международният съюз по кънки (ISU) повери на София домакинствата и на Световна купа през 2001 г., както и на Световно отборно първенство през 2003. Това безспорно е високо признание за усилията на Българската федерация да развива и популяризира динамичния и зрелищен кънки спорт в страната и региона.

В България шорттрекът се заражда през 1986 г. Първото национално първенство е на 29 март 1987 г. Това е началото на кариерата и за феноменалната ни шампионка Евгения Раданова, която за 22 години на леда стана първата българка с три медала от Зимни олимпийски игри – два сребърни и един бронзов. Жени е и седемкратна абсолютна шампионка на Европа, печели световни титли на 500 и на 1000 м. Раданова и щафетата жени два пъти са шампионки и веднъж вицешампионки на Европа, окичват се и с три бронзови медала от световни първенства, първият от които е в София през 1999 г.

За 32-годишната Евгения Раданова Световният шампионат по шорттрек в София е последното състезание пред родна публика, за която тя ще се раздаде докрай.

функционални изследвания националния отбор по баскетбол - 6-7.03.2010

Сръбският консултант на мъжкия национален отбор по баскетбол Светислав Пешич заедно с Росен Барчовски и Любомир Минчев проведоха функционални тестове на националния отбор по баскетбол на България, в състав:

ПЛЕЙМЕЙКЪРИ (1)

Асен ВЕЛИКОВ – 1986, 183 см, Левски (София)

Пламен АЛЕКСИЕВ – 1984, 184 см, Черноморец (Бургас)

Тихомир ЖЕЛЕВ – 1990, 192 см., Евроинс Черно море (Варна)

АТАКУВАЩИ ГАРДОВЕ (2)

Александър ГРУЕВ - 1983, 184 см, Рилски спортист (Самоков)

Станислав ГОВЕДАРОВ – 1980, 188 см, Ямбол

Златин ГЕОРГИЕВ– 1986, 195 см, Левски (София)

Христо ЗАХАРИЕВ – 1990, 195 см, Черноморец (Бургас)

Иван ЛИЛОВ – 1988, 194 см, Балкан (Ботевград)

Васил КЬОСЕВ – 1990, 194 см, Евроинс Черно море (Варна)

Чавдар КОСТОВ – 1988, 195 см, Лукойл Академик (София)

Йордан БОЗОВ – 1989, 190 см, Балкан (Ботевград)

КРИЛА (3)

Александър ЯНЕВ - 1990, 202 см, Евроинс Черно море (Варна)

Станислав СЛАВЕЙКОВ 1986, 197 см, Левски (София)

Павел МАРИНОВ – 1987, 198 см, Ямбол

Мартин ДУРЧЕВ – 1987, 199 см, Черноморец (Бургас)

ТЕЖКО КРИЛО (4)

Христо НИКОЛОВ – 1985, 200 см, Лукойл Академик (София)

Атанас РАДЕВ - 1981, 202 см, Балкан (Ботевград)

ЦЕНТЪР (5)

Стефан ГЕОРГИЕВ - 1979 г., 206 см, Левски (София)

Николай ВЪРБАНОВ - 1985, 208 см, Лукойл- Академик (София)

Крум ДОЙЧИНОВ - 1986, 207 см, Евроинс Черно море (Варна)

27.02.2010 г. - София -

Студенти от общо 18 университета от България и чужбина участваха в европейската студентска купа по лека атлетика - София на 27 февруари в зала "Фестивална". Осем висши учебни заведения от столицата, шест от страната и четири чуждестранни - от Скопие, Белград, Нови Сад и Турция. Дисциплините за мъже ще бяха седем, а тези за жени - осем. Състезанието беше последен шанс за спортистите за покриване на нормативите в България и за придобиване право на участие на световното първенство в зала в Доха. Основната цел на провеждането на европейската студентска купа в София е завръщането на леката атлетика във висшите учебни заведения в България.Номер едно бяха шампионите от Университета за национално и световно стопанство, с треньор Екатерина Машова - в близкото минало шампионка на България по лека атлетика, а понастоящем балканска шампионка по боди-фитнес за 2009 г.25.02.2010 г. - пресклуб “България” -

Беше представена книгата, с наша предпечатна подготовка и мултимедиен диск на пресконференция от инж. Ваньо Найденов - председател на ОСК “Академик” и ръководител на проекта “Утвърждаване на духовните ценности в гражданското общество – физическа култура, здравословен начин на живот, наука и изкуство за всички възрасти” представи резултатите от реализацията на проекта, като всички материали са обединени в книга и мултимедиен диск. На председателят на българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов беше връчен екземпляр на изданието, както и на всички присъстващи журналисти. Mатериалите по проекта са публикувани и в официалния сайт на ОСК “Академик” – www.akademic.euНа 06.02.2010 г., в гр. София – зала “Фестивална”

се проведе за 41-ви път международният лекоатлетически турнир “Академик”. Два норматива за участие на световното в зала в Доха (12-14 март) покриха тази вечер националките по лека атлетика Петя Дачева (троен скок) и Инна Евтимова (60 м). Те спечелиха своите дисциплини съответно с 14,17 м и 7,30 сек. За Дачева това е личен рекорд в зала. На открито Петя има 14,18 м. Постижението й днес е и рекорд на турнира. Спринтьорката Евтимова спечели с лекота финала със 7,30 м и си осигури норматив за световното. Участие в турнира взеха над 200 атлети от 7 държави. Сред силните постижения са и тези на Георги Иванов (гюлле) – 19,43 м и на Николай Атанасов (скок на дължина) – 7,79 м. Рекордно 19-то поредно участие в турнира записа Моника Гачевска. Тя се нареди на трето място на 400 м. 41-то издание на най-стария турнир в зала в Европа бе закрито по традиция с награждаване на призьорите и коктейл от КЛА "Академик". За най-добре представили се атлети (по таблицата на ИААФ) бяха определени Георги Иванов (гюлле) и Инна Евтимова (60 м).държавни първенства по лека атлетика в зала - 2010

450 състезатели от 80 клуба участваха в държавното първенство по лека атлетика за юноши и девойки (до 19 г) в зала “Фестивална” на 30 и 31 януари. Извън класирането стартираха и някои от водещите ни национали по лека атлетика. На 30 януари от 15,30 ч в скока на височина стартира Виктор Нинов, а на 31-и от 10,15 ч Петя Дачева в тройния скок. Теодора Коларова също стартира извън класирането на 800 м в неделя от 10,20 ч.

Подновеният екип на стартерите в беговите дисциплини, с първата жена - стартер в България: Андрей Рангелов, Латинка Радкова и Милчо Петров се представя вече на висота.