hup-bulgaria ltd.

information technologies for the sport

50-и Международен турнир в зала Академик | София 01/2021

С 50-ия международен турнир “Академик” стартира лекоатлетическият сезон в България

Лекоатлетическият сезон в България бе открит с 50-то юбилейно издание на турнира „Академик“ в зала „Асикс Арена“.

250 атлети взеха участие в надпреварата, сред които и представители от Сърбия, Гърция и Кипър. Сред българите участваха някои от най-силните ни състезатели – Тихомир Иванов (скок на височина), Георги Цонов и Александра Начева (скок на дължина), спринтьорите Инна Ефтимова и Денис Димитров на 60 м и други.

Тихомир Иванов спечели Купата за Най-добър атлет на турнира след 2.25 м. Финалистът от Рио 2016 преодоля височината от първия си опит, след като преди това записа резултат от 2.22 от втори опит. За Най-добра атлетка бе определена гъркинята Мария Гату, която триумфира в спринта на 60 м при жените със 7.35 сек.

Състезанието се проведе в 12 дисциплини за мъже и 10 за жени, като за първи път в България имаше и смесена щафета на 4 по 400 метра с два поста жени и два поста мъже. Допълнително бяха предвидени демонстративни стартове на 60 м за момчета и момичета, 200 м за момчета да 16 години и за юноши и девойки до 20 години.

Национални шампионати в зала | София 01-03/2021

Балкански шампионат по лека атлетика в зала за юноши и девойки до 20 г. | София 13/02/2021

На 13 февруари 2021 в София се проведе балканския шампионат по лека атлетика в зала за юноши и девойки до 20 г. Ейч Ю Пи - България еоод за пореден път беше официалният измерител, подкрепян от Lynx Inc. САЩ.

Домакин на надпреварата беше столичната “Асикс Арена”, а участие в турнира взеха 230 спортисти от 16 страни, които членуват в Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ). В София пристигнаха представители на отборите на Австрия, Армения, Албания, Хърватия, Босна и Херцеговина, Кипър, Косово, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Словения, Турция и Украйна. Допуснати до участие бяха и представители на Малта. Надпреварата беше открита официално от президента на Българската федерация по лека атлетика и АБАФ Добромир Карамаринов.

Българските лекоатлети спечелиха два сребърни и три бронзови медала. Министър Кралев награди призьорите в бягането на 60 м при юношите. Със сребърен медал в надпреварата се окичи Георги Христов. Той финишира за 6.89 сек. И изостана с една десета от шампиона Бенямин Дуйко от Румъния. Трети завърши друг румънец - Силвиу Мунтеану. Втора в скока на дължина завърши Пламена Христова с 6.06 м., само на сантиметър от титлата, която стана притежание на Мария Хориелова (Украйна).

Красен Кралев връчи медалите и в бягането на 3000 м при девойките. Той поздрави за отличното представяне русенката Ясна Петрова, която пресече финала трета с време 9:56.95 мин. Петрова демонстрира прекрасно тактическо бягане и успя в последните метри да изпревари Хатидже Йълдъръм (Турция), за да заслужи мястото си на почетната стълбичка. Пред Ясна Петрова се наредиха Мадалина Сирбу (Румъния) и Даути Редиа (Албания).

Бронзов медал за България спечели и Димитър Ташев в надпреварата на троен скок при юношите. Ташев успя да постигне 15,20 м при четвъртия си опит, като само шест сантиметра го разделиха от второто място, което зае Нарек Срапонян (Армения). Шампион стана украйнецът Олександър Айко с 15,43 м. Третото бронзово отличие за нашата страна донесе щафетата ни на 4x400 м при юношите.