hup-bulgaria ltd.

fivb - vis

волейболна информационна система на световната федерация по волейбол

Волейболната информационна система на Световната федерация по волейбол (ФИВБ)беше въведена през 1992 г. За близо 20 годишното си съществуване тя претърпя драматично развитие, докато успя да се наложи, като най-добрата статистическа система, разработена за медиите. Нашият екип за волейболна статистика е в семейството на ФИВБ от 1993 г. до 2005 г. С гордост можем да кажем, че не веднъж България беше обявявана за най-добре работеща със системата, по време на мачовете от Световната лига по волейбол. Най-големият връх, в последните години, за българския волейбол - третото място в света е и с наш принос.

ВИС осигури перфектното протичане и медийно отразяване на Световното първенство за кадети в Риад, Кралство Саудитска Арабия - 1999 г. и Европейското първенство по волейбол за жени – 20-30/10/2001 г. във Варна, както и няколко квалификационни турнира за европейски, световни и олимпийски шампионати. Нивото на професионализъм не учудваше света и Европа, тъй като основоположник на ВИС за България е тогавашният генерален секретар на БФВ Живко Жечев,

най-авторитетният и дългогодишен български представител в администрацията на Световната федерация по волейбол, член на Техническата комисия и вече единствен специалист за ВИС в България от 2005 г. насам.

ВИС обслужва най-големите волейболни шампионати по света. Основната функция на ВИС е да информира националните и световни медии за резултатите от мачовете, текущото класиране на участващите отбори, личните статистически данни на всеки състезател, както и класирането в ранг-листите по елементи. Стратегията на софтуера е плод на съвместната работа на медийната и техническа комисии на ФИВБ. Тя дава възможност на медиите да получат ясна, точна и разбираема информация за волейболната игра. ФИВБ е уверена, че сред статистическите системи на другите спортове, нашата притежава едно уникално и ценно качество – тя е разбираема за всички журналисти. Всяка необходимоста от провеждане на допълнителни анализи и изводи затрудняват работата на журналистите. Именно по тази причина волейболната информационна система е водеща и ще остане такава. Наслаждавайте се на волейболната игра и ... я разбирайте!

основи на волейболна информационна система

статистическата информация на вис се базира на следните основни елементи: Всяко докосване на топката от състезател(и) се оценява като

· + (успешно)

· остава (нормално отиграване)

· - (грешка)

Оценяваните действия са сведени до основните шест:

· сервиз

· посрещане

· подаване

· атака

· блокада

· защита

Три от тях се определят като носещи точки (сервиз, атака и блокада), а другите три са игрови, но с пряко отношение към точконосещите (посрещане, подаване, защита). За точконосещите елементи, въвеждането на “+” води до край на разиграването с точка за отбора, а оценката “-“ е точка за противника. Всяко действие от точконосещите, довело до продължаване на играта се оценява като “остава” (топката остава в игра). Неточконосещите елементи са “+”, когато топката е посрещната по начин или имаме игра в защита, които дават възможност следващото действие на отбора да доведе до точка, или подаването на разпределителя може да доведе до перфектна атака (например нападателят е оставен на единичен блок). Статистиката се осигурява от два екипа от по 3 човека, разположени откъм двете къси страни на волейболното игрище, като всяка от групите води един от играещите отбори. Съставът е: оператор – въвежда данните в компютъра, ползвайки софтуерът на ФИВБ; оценител – диктува статистическите данни; писар – записва на хартиен носител данните, във форма на ФИВБ и осигурява формата за първоначално нареждане на отбора. Седмият човек от екипа е супервайзорът, контролиращ потока от статистическа информация и внасящ нужните корекции, ако това е необходимо. Работата на ВИС изисква голяма концентрация и е свързана със сериозно натоварване. Важно е операторите да са хора с добро владеене работата с компютър, а оценителите да са хора с голям опит във волейболната игра – настоящи или бивши състезатели, или съдии по волейбол. ВИС съдържа модул, позволяващ подаването в реално време на статистическа информация към ФИВБ, респективно в интернет – резултат. ВИС генерира няколко статистически форми, които дават пълна картина на случилото се на терена и първите коментари на треньори, капитани и прес-служби след мача. Ранк листата на всички състезатели е обща и се обновява след всеки мач.

структурна схема на вис /FIVB World League Manual/:

ВНИМАНИЕ:

Никоя част от тази страница не може да бъде копирана, ползвана или публикувана без изричното писмено съгласие на автора!

запитване