hup-bulgaria ltd.

information technologies for the sport

M-Tel Beach Masters '2010


Представители на набиращите все по-голяма популярност и в Европа M-Tel Beach Masters турнири по плажен волейбол проведоха среща с HUP-Bulgaria Ltd. Обсъдена беше техническата готовност и възможности за използване на нови електронни системи по време на подготвяния кръг от европейския тур '2010.


Вътрешен Календар
на държавните първенства и турнири
по шорттрек за сезон 2009-2010

държавно първенство по дистанции, валидно за определяне на съставите за световното първенство за юноши и девойки - стадион славия - 27-29.11.2009 г.
държавен турнир "млад кънкобегач" по дистанции - стадион славия - 27-29.11.2009 г.
държавно първенство по време, валидно за определяне на съставите за европейското първенство за мъже и жени - стадион славия - 15-17.01.2010 г.
държавен турнир "млад кънкобегач" по време - стадион славия - 15-17.01.2010 г.
държавно първенство - оверал, валидно за определяне на съставите за световното първенство за мъже и жени и националните гарнитури за сезон 2010-2011 г. - зимен дворец - 12-14.03.2010 г.
държавен турнир "млад кънкобегач" - оверал - зимен дворец - 12-14.03.2010 г.


Български футболен съюз
- Съдийска комисия
функционални тестове на българските футболни съдии - софия '09

Невероятно тежки нормативи покриват футболните съдии в България. На първо ниво има 6 серии по 40 м, които главните рефери трябва да избягат поне за 6,4 сек. Асистентите трябва да са още по-бързи - максимум 6,2 сек. Който не успее, отпада за другото ниво. В него поред ще се тичат 20 отсечки по 150 м, най-много 30 сек. за всяка. Освен това има и тестове с 24 видеоклипчета, като реферите мигновено трябва да посочват верния отговор за показаната ситуация. специалист по подготовката е Николай Петров, бивш треньор на Стефка Костадинова.

СВЕТОВНО ВОЕННО ПЪРВЕНСТВО

ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА - софия '09

37 страни от 4 континента потвърдиха участието си на световното военно първенство в Царицата на спортовете в София. Състезанията ще са на националния стадион "Васил Левски" от 9 до 11 юни. Домакин и организатор на шампионата е Националната спортна асоциация на МО, която работи в тясно сътрудничество с МО, изпълнителна агенция "Социални дейности на МО", Държавната агенция за младежта и спорта и Българската федерация по лека атлетика. Очертава се първенството да е най-масовата проява на Световния съвет за военен спорт /СИЗМ/ през 2009 г. Със сигурност в София ще пристигнат над 600 пратеници от 37-те страни, които потвърдиха, че ще пратят свои отбори на състезанията.

МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР

ПАВЕЛ ПАВЛОВ - софия '09

Преди турнира: 25 световни и европейски шампиони от първенства за всички възрасти ще участват на лекоатлетическия турнир „Павел Павлов" в събота. В стартовите списъци има около 220 атлети, сред които 60 са с притежатели на медали от големи шампионати. Най-сериозната битка се очаква на 400 м, където европейския първенец от 2006 г. Ваня Стамболова ще премери сили с полуфиналистката от Олимпийските игри в Пекин'08 и рекордьорка на турнира „Павел Павлов" Алиан Помпей (Гвинея). Една обиколка ще врътне и Наталия Пихида (Укр), която се класира на втора позиция на континенталната надпревара в зала през март. За третото издание на турнира „Павел Павлов" пристигат състезателните групи на треньорите Янко Братанов и Васко Ангелов, работещи съответно в Катар и Дубай.

Звездното българско участие ще подсигурят Момчил Караилиев в сектора за троен скок, Венелина Венева - скок височина, Спас Бухалов (овчарски скок), Инна Ефтимова (100 и 200 м) и др. Въпреки че е обещала участие, надпреварата пропуска Ивет Лалова.

Техническият делегат от европейската асоциация Габриел Амброзич (Словения) и основателят на турнира Георги Павлов

„За първи път български турнир е приеман в европейската асоциация. Целта ни е да запазим ранга Класик на турнира, което ще бъде огромен успех. Само 15 състезания в Европа са в тази група и това е голяма чест.

Това право ние извоювахме с първите два турнира, каза президентът на Българска федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов. - Рано ни е да се мерим с турнири, които имат бюджет от 300 000 евро без спонсорските пари. В близките 4-5 години не е реалистично да мислим, че можем да вдигнем ранга на турнира, но е огромен успех да запазим и настоящия." Наградният фонд на турнира „Павел Павлов" е 35 000 лв., като има допълнително обявени премии за норматив за световно първенство, рекорд на турнира, световен рекорд и др.

Президентът на българската атлетика Добромир Карамаринов и георги павлов обсъждаха бъдещето на турнира

Представителите на всички медии стартираха за по-добри позиции за отразяване на турнира

След турнира: Водещият български атлет за 2008 година Момчил Караилиев доказа класата си като постигна най-добър резултат на 3-ия турнир "Павел Павлов" за наградите на "Еврофутбол". Състезанията се проведоха на стадион "Васил Левски" пред около 2000 зрители. Участие взеха над 250 атлети от 5 континента, които се бориха за наградите на букмейкърската къща в 17 дисциплини. Независимо от лошото време и проливния дъжд, който се изля през деня, организаторите се бяха погрижили стартовете да протекат нормално.

Момчил Караилиев и компания бяха първи, като демонстрираха спортен хъс и умения в тройния скок. Победител в дисциплината стана именно най-известният ни скачач с най-високо лично постижение и рекорд за турнира от 17,41 метра и шести резултат в света за сезона. Втори бе Живко Петков-Жиката с 16,69 метра. Първите трима в дисциплината получиха медали и парични награди над 1000 долара, осигурени от "Еврофутбол". В спринта на 100 м при дамите първа бе Наталия Пигида (Украйна) с 11,57 секунди, а Инна Ефтимова остана втора с 11,68 секунди. В късия спринт при мъжете победи Емека Околи (Катар) с 10,44 секунди, а националът Десислав Гунев е трети с 10,66 секунди. Тримата най-добри в сериите получиха медали и парични награди на обща стойност 2900 долара от родния букмейкър.

Веднага след награждаването, което бе извършено от представител на генералния спонсор на турнира "Еврофутбол", бе изтеглен и жребият сред позналите победителите в дисциплината на 100 м при мъжете и жените. Другата най-атрактивна дисциплина бе 400 метра мъже и жени. Победителка в надбягването стана феноменалната Алиан Помпий от Гвиана (на снимката) с време 51,31 секунди, а Конрад Уилямс от Великобритания спечели при мъжете с 45,63 секунди, постигайки нов рекорд на турнира и нов връх в своите професионални успехи. Тримата най-добри във всяка от сериите си тръгнаха с медали и общи парични награди в размер на 3800 долара.

Венелина Венева бе другата голяма радост на публиката на стадиона – тя стана първа на скок височина със 191 см. Дъщеря й Неапола също се пусна в турнира, но приключи на 140 см. Щафетата 4х100 м пък взриви тотално зрителите, след като първите две места се заеха от български спортисти. Победителите получиха медали и парични награди на общга стойност над 1200 долара. Сред специалните гости на надпреварата бяха Ивет Лалова, Георги Марков, Добри Карамаринов – председател на БФЛА и Габриел Амброзич – технически делегат на ЕФЛА. Най-известната ни спринтьорка бе дошла на стадиона независимо от натоварената си програма. Ивет зарадва своите почитатели с присъствието си и не спря да раздава автографи по време на турнира. За първи път тазгодишното издание на турнира се провежда в по-високата категория Classic, като това го поставя сред 15-те най-добри лекоатлетически състезания в Европа.

текст: Пламен вълков

първи международен маратон - каварна '09

Елиуд Кируи от олимпийския лекоатлетически отбор на Кения спечели историческата титла в първия международен маратон "Каварна 2009". 17-ият от летните игри в Пекин миналата година доказа, че неслучайно бе сочен за фаворит още преди старта по класическата дистанция от 42 195 м. Въпреки тежкото време - високи температури и силно слънце, африканецът поведе колоната още в първата обиколка на трасето и не позволи до финала да бъде изместен от лидерската позиция. Той финишира в отлично темпо за 2,21,57 часа, като остави след себе си руснака Андрей Бризгалов (2,22,49 ч) и представителя на Молдова Ярослав Мушински (2,24,11 ч). Общо 40 мъже и 13 жени стартираха в маратона на 42 195 м, като най-много - 38, бяха българските представители. За първи път в последните години обаче (досега маратонът се провеждаше в София) на старта застанаха толкова много атлети от чужбна - маратонци от Кения, Украйна, Финландия, Молдова, Румъния, Гърция, Русия и Беларус.

балканско първенство по планинско бягане - тетевен '09

Втората Балканиада по планинско бягане е на кръгово трасе с изкачване и спускане. Включва дисциплини за мъже и жени и юноши и девойки старша възраст. Дистанциите са следните:

Мъже: 12,270 км, +855м/-855м

Жени: 8,180 км, +570м/-570м

Юноши старша възраст: 8,180 км, +570м/-570м

Девойки старша възраст: 4,090 км, +285м/-285м

международен семинар по планинско бягане - сапарева баня '09

A Mountain Running Seminar was held in the Bulgarian tourist centre of Sapareva Banya, which is also the venue of the European Mountain Running Championships in 2010. Athletic Federations from 18 Eastern European Countries were represented by 76 participants who wanted to gain more knowledge about this new athletic discipline. Seminar was organized by the Bulgarian Athletic Federation chaired by the president Dobromir Karamarinov and supported by the International Athletic Foundation and technical cooperation of WMRA. Mountain running experts were available to present their experiences and specific expertise gained from 25 years of mountain running development.

финална четворка на балканската баскетболна лига "еврохолд" - самоков '09

държавни първенства и турнири по шорттрек '2009

1. Държавно първенство по дистанции - 19-21.12.2008 - стадион "Славия"

2. Държавен турнир "Млад кънкобегач" по дистанции - 19-21.12.2008 - стадион "Славия"

3. Държавно първенство по време - 24-25.01.2009 - Зимен дворец

4. Държавен турнир "Млад кънкобегач" по време - 24-25.01.2009 - Зимен дворец

5. Световна купа "Самсунг" по шорттрек - 5-8.02.2009 г. - Зимен дворец

6. Държавно първенство - оверал - 20-22.03.2009 - стадион "Славия"

7. Държавен турнир "Млад кънкобегач" - оверал - 20-22.03.2009 - стадион "Славия"

ВНИМАНИЕ:

Никоя част от тази страница не може да бъде копирана, ползвана или публикувана без изричното писмено съгласие на автора!

запитване